La Tumba del Crisantemo
de Itō Sachio

por Jordi Ferré

Aquesta obra curta descriu un amor impossible com tants d´altres que podem trobar a les millors literatures del món, doncs es un tema universal. Però un cop dit això, cal remarcar les diferències entre "La Tumba del Crisantemo" i altres tragèdies d´amor que sens dubte ens venen ràpidament al cap com Romeo i Julieta o Els Amants de Terol. Totes aquestes històries son grans tragèdies en que l´amor es veu dificultat, generalment per la posició o els diners, i finalment un mor, i l´altre no tarda en seguir-lo a la tomba. En el cas del relat de Itō Sachio, l´amor que representa es molt més pur, quasi podríem dir que innocent, com a mínim al principi, però sofreix les mateixes dificultats a causa de les imposicions de la família, i si be el final no es tan tràgic (cosa rara en una obra asiàtica) com en altres obres similars, doncs no moren tots dos (no desvelo res especial al dir això, ja que des del primer moment es sap que tota la història la explica un dels protagonistes, recordant-la un temps després de tot el succeït), si que te tots els elements que podem trobar en altres obres de temàtica similar.

No es una obra massa llarga, fàcil de llegir, molt recomanable per fruir en moments de relaxació, com unes vacances, potser llegint-la tranquil·lament sota una ombra, deixant-se imbuir amb els sentiments que tenen els dos protagonistes, i potser amb un somriure als llavis a causa de la candor que desprenen, barrejat amb la tristor pel fet que una cosa tan pura no pugui fructificar per omissió, per callar massa, però sobre tot pels convencionalismes socials sovint massa estrictes.

Hora local/japonesa

Síguenos en:

logo de Facebook logo de Twitter logo de Google+
logo de Wordpress logo de YouTube logo de Flickr

Canal Descubrir Japón


Álbum de fotos


Vídeos recomendados


logo de Creative Commons Todos los contenidos propios de esta página tienen una licencia Creative Commons Attribution-NonComercial-ShareAlike 3.0 Unsuported License.
Los materiales referenciados o de terceros no están incluidos en esta licencia y mantienen su propiedad original.

Página diseñada por J-Estudi